torstai 21. maaliskuuta 2013

Valmennuksessa, eka päivä

Olimme viime viikolla parin päivän tehovalmennuksessa naapuritallilla. Valmennus sattui mukavaan saumaan, maneesin mahtavilla pohjilla liikkuminen oli kyllä aivan erilaista kuin jäätiköllä liukastelu. Nyt ei pidä väärinymmärtää, meillä on erittäin hyvin hoidettu ulkokenttä, mutta juuri tämä aika kun sulaa-pakastaa-sulaa, on hankala missä tahansa.

Ensimmäisenä päivänä olimme parivalmennuksessa oman kotivalmentajani kanssa. Hänellä allaan huomattavasti kokeneempi hevonen...

Aloittelimme käynnissä, tempoa piti säätää ihan hitaasta hyvin reippaaseen ja saada hevonen venymään pitkälle kaulalle. Samalla valmentaja kyseli hevosistamme, miltä ne tuntuvat, mitkä ovat suurimmat haasteet ja vahvuudet ja kertoi omista metodeistaan. Tulipahan kertarysäyksellä opittua hevossanastoa englanniksi enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Hottiksen kanssa puututtiin heti siihen, että se käynnissä viskoo päätään, etenkin jos tylsistyy. Aluksi teimme peruutuksen joka kerta, kun se alkoi viskomaan. Hevonen tajusi pian, ja jatkossa riitti enää napakka puolipidäte ja pään heilunta vähenikin kovasti.

Sitten teimme samaa kevyessä ravissa, temponvaihteluita ympyrällä. Samalla sain istunnastani kommenttia, että kyynärpäiden pitäisi olla paremmassa kulmassa ja taaempana (myönnän tämän täysin). Käytimme mielikuvaa painavista kyynärpäistä, jotka valuvat kylkeä pitkin kohti lantiota. Sain ajatuksesta hyvin kiinni ja käsiä vähän parempaan asentoon, mutta harjoiteltavaa jäi paljon...

Ravissa teimme myös avotaivutusta uralla ja sulkuväistöä diagonaalia pitkin. Niin, mehän tosiaan olimme sen yhden kerran aikaisemmin sulkua tehneet - sekin uraa pitkin. Hämmästyksekseni Hottis teki sulun kuin vanha tekijä ja sai jopa kommenttia, että sillä on erittäin hieno ja näyttävä sulkuväistö. Mihinköhän se tästä vielä kehittyy, jos ensimmäinen kerta jo oli "exceptional".

Laukassa teimme lyhennyksiä, valmentaja halusi nähdä Hottiksen lyhyempänä ja napakampana pakettina. Myös nostoissa tuli olla tarkka, että hevonen pysyy lyhyenä istunnan alla. Lopuksi kokeilimme muutamat vastalaukat puoliympyrällä, vasen laukka vastalaukkana toimi oikein hyvin, oikea laukka on voimattomampi - siinä tuli vaihtoja ja rikkoja. Saimme kuitenkin yhden onnistuneen kaaren sitäkin. Saimme neuvon jatkaa vastalaukkojen kanssa työstämistä ja kehotuksen alkaa tekemään vaihtoja, kun oikeakin laukka alkaa toimia vastalaukkana.

Valmennusparini harjoitteli vielä muutamat sarjavaihdot, kun Hottis sai jo alkaa jäähdyttelemään. Hienolta näyttivät!

Olin erittäin tyytyväinen ensimmäisen päivän antiin ja innolla jäin odottamaan seuraavaa päivää. Kerron siitä seuraavassa postauksessa.

Kotiinlähdössä sattui vielä pieni kommellus. Kuorma-auto, jolla liikuimme, päätti hyytyä sinne naapuritallin pihalle. Tarvittiin muutama insinööri, paljon työkaluja ja joukko nokkeluutta, jotta se vihdoin tunnin käynnistelyn jälkeen saatiin liikkeelle. Ja ulkona oli huomattavan kylmä! Onneksi hevoset seisoivat autossa rauhallisesti, jopa hötky-Hottis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti